zeilcharter.nl logo
zeilcharter.nl
alle schepen van de bruine vloot

Friese maatkast Ideaal

zeilen op IJsselmeer of Waddenzee met de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingenzeilen op IJsselmeer of Waddenzee met de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingenzeilen op IJsselmeer of Waddenzee met de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingenzeilen op IJsselmeer of Waddenzee met de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingenzeilen op IJsselmeer of Waddenzee met de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingenzeilen op IJsselmeer of Waddenzee met de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingenzeilen op IJsselmeer of Waddenzee met de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingenzeilen op IJsselmeer of Waddenzee met de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingenzeilen op IJsselmeer of Waddenzee met de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingenzeilen op IJsselmeer of Waddenzee met de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingen
31.5 m.
6.25 m.
300 m2

De Friese maatkast 'Ideaal' werd in 1926 bij "Hendrix" in Dodewaard op de klomp gebouwd. (dat wil zeggen zonder bouwtekening). Deze robuuste maatkast is speciaal 'op maat' gebouwd zodat ze met haar lengte van 31,5 meter en een eedte van 6,25 meter precies in de sluisjes paste die toegang verschaften tot de binnenwateren van deze waterrijke provincie. Schippers die vroeger een maatkast konden laten bouwen, behoorden tot de rijkeren. Bij de bouw werd zelfs al een wc gemaakt; vroeger vonden de meeste schippers dat maar een overbodige luxe.

Ondanks haar zware en stoere uiterlijk heeft het schip goede zeileigenschappen, maar vooral met flinke wind is de 'Ideaal' in haar element. Door de geringe diepgang en een strijkbare mast kan de 'Ideaal' u overal engen. Het schip heeft een authentieke uitstraling waardoor het schip een bijzonder gezellige sfeer heeft, maar daarnaast wel voldoet aan alle eisen die onze gast heden ten dage stelt. De roef is nog precies zoals die in 1926 was ingericht en over de rijke historie van het schip en de omgeving kan de schipper u zeer plezant onderhouden tijdens het zeilen of, onder het genot van een drankje, na het zeilen. Kortom, aan boord van de 'Ideaal' zult u van een 'ideale' tijd genieten!


9
2
1
2
2
2840
2840
4200
5500
8600
schip huren op IJsselmeer of Waddenzee : de Friese maatkast Ideaal vanuit Harlingen


passagiers